Buikpijn voor fotoshoot

By | blog | No Comments

Profielfoto’s

Linda Dool had nieuwe profielfoto’s nodig. Zij heeft een huidverzorgingssalon, een website, een eigen magazine en een stoepbord met haar foto bij de voordeur. Dus graag wat variatie in de foto’s. En oja; ze werkt uitsluitend met natuurlijke producten, dus kunnen we dat ook laten uitstralen in de foto’s?

Bedrijfsfotografie

Naast profielfoto’s wilde zij ook mooie foto’s hebben van haar schoonheidssalon. Of profielfotografie met bedrijfsfotografie te combineren viel? Uiteraard is dat mogelijk, leuk juist, zo’n grote klus!

Buikpijn

Vooraf liet zij mij weten echt buikpijn van de zenuwen te hebben; ze poseert niet makkelijk en zag er als een berg tegenop. Ze had zelfs geoefend met haar man, maar die lieve schat liet haar na een paar pogingen weten dat ze écht niet fotogeniek was. Tja, hoe hoog kan de lat liggen!

Schoonheidssalon-Linda Dool--Bedum-JolandaKleijFotografie

We zijn begonnen met de profielfoto’s, zodat ze dat maar klaar zou hebben.
Haar man heeft haar talent miskend, want vanaf de eerste foto ging ze als een speer; het was prijsschieten! Niks ongemak, alleen maar gezelligheid en een hoop plezier. Vanwege de verschillende lokaties en kledingsets werd het een lange sessie, die ook nog gevolgd werd door de shoot van de salon zelf. We besloten de  geplande foto’s in de graanvelden uit te stellen naar een later moment.

Schoonheidssalon-Linda Dool--Bedum-JolandaKleijFotografie

Shoot in het graanveld

Met dank aan de geweldige zomer die we hadden, konden we eigenlijk altijd wel met ondergaande zon fotograferen. En owww dat geeft zulk mooi licht! Precies wat we zochten voor het type foto dat we in ons hoofd hadden.
Uiteraard wilden we geen schade aanrichten in het graanveld en zochten we een open plekje waar een stoel gezet kon worden. Het leek voor ons gemaakt te zijn; looppaadjes waar we langs konden, een kleine open ronde plek waar de stoel kon staan; het was perfect! Af en toe moest er een hekje bestormd worden, maar daar vloog Linda met gemak overheen. Hilarisch, we hebben verschrikkelijk gelachen maar…mission accomplished!

Schoonheidssalon-Linda Dool--Bedum-JolandaKleijFotografie

@Linda Dool wil graag professionele foto’s van zichzelf….we zijn al aardig op weg :).

 

KEI-weekposter 2018 van A.S.V.Dizkartes

By | blog | No Comments

©Jolanda Kleij Fotografie

Studenten

Wat misschien opvalt aan mijn portfolio, is dat ik vaak werk voor en met studenten. Ik doe dat met enorm veel plezier.
Via deze portfoliofoto’s werd ik gespot door het bestuur van A.S.V. Dizkartes in Groningen, die op zoek waren naar een fotograaf.
Jaarlijks wordt er een poster ontworpen, die in de KEI-week alle nieuwe studenten in Groningen moet verleiden lid te worden van deze ontzettend gezellige en vooral no-nonsense studentenvereniging. De poster voor de komende KEI-week hangt op dit moment voor de ramen van alle Dizkarteshuizen en in een aantal horecagelegenheden.

Voorbereiding

Tijdens een voorgesprek hebben we besproken wat hun wensen waren. Wat wilden ze laten zien, wie wilden ze daarmee aanspreken en hoe zagen ze dat voor zich. Hun kernwaarden kwamen aan bod, de typische “Dizkartes-eigenschappen”, de trots op hun sociëteit aan de Peperstraat (wat sinds een jaar in volledige eigendom is van de vereniging) en de gezelligheid die de leden ervaren binnen deze vereniging. En dat allemaal in 1 foto gestopt; leuke uitdaging! We besloten een gezellige middag te organiseren aan het einde van de tentamenperiode en daar dan de foto te maken.

De shoot

Hoewel studenten natuurlijk meer van het ’s avonds en ’s nachts feesten zijn, was de opkomst op de middag van de shoot groot en zat de sfeer er al gauw in. Staande op een wankele en, met behulp van bierviltjes, enigszins gestutte ladder kon ik alles overzien en zag wat ze bedoelden tijdens het voorgesprek; iedereen met elkaar en door elkaar, gezelligheid, lol, geen clustertjes, maar feest overall. Ik zal niet in detail treden, beroepsdiscretie enzo, maar van wat er zich allemaal voor mijn camera afspeelde….ik heb er buikpijn aan overgehouden, zo verschrikkelijk heb ik daar gelachen! Ja, het was een mooi feest.  En studenten zijn leuk.
Dizkartes; volgend jaar hoop ik weer van de partij te mogen zijn!

 

Skutsjesilen met Klaas Westerdijk

By | blog | No Comments

Skutsjeschippers

 

©Jolanda Kleij Fotografie

Al vanaf het eerste jaar van mijn studie aan de Fotoacademie had ik de wens om portretten te maken van skutsjeschippers. Mijn aanname was dat dat, een beetje zoals de Terschellingers, allemaal stoere bonkige Friezen zouden zijn. Ik heb geen idee waar dat idee vandaan kwam, maar het zat wel hardnekkig in mijn hoofd.

Tot afgelopen jaar is het steeds een vaag plan gebleven. Nu mijn man en ik qua zomervakantie niet meer gebonden zijn aan de schoolvakanties, was ik in 2017 thuis tijdens het zeilen van de SKS skutsjesilen. Tijd om eindelijk iets te doen met dat 5 jaar oude idee.

Groninger

Nu ben ik een Groninger. Ik weet dat er in de zomer skutsjesilen plaatsvindt, dat zich dat in Friesland afspeelt en dat het bij het Fries cultureel erfgoed hoort. Daar hield mijn kennis op. Tijd voor onderzoek, want waar ga ik beginnen? Ik stuitte op de naam Klaas Westerdijk; vorig jaar debuterend als schipper en hij bleek ook  de jongste schipper van de vloot zijn. Klaas stond open voor mijn verzoek tot een gesprek en heeft deze onwetende Groninger in rap tempo bijgepraat.

Bijscholing

Mijn kennis over skutsjesilen bleek echt nul komma niks te zijn. Tijdens ons gesprek heb ik aan Klaas zijn lippen gehangen, want hier ging een compleet nieuwe wereld voor mij open. Vervolgens heb ik het Skutsjemuseum  in Eernerwoude gebeld en gevraagd om bijscholing . Vanwege de achtergrond van mijn vraag kreeg ik een persoonlijke rondleiding van een waanzinnig enthousiaste vrijwilliger. Daarna was ik bijna bereid een Fries te worden…wat een prachtige historie die nog steeds springlevend wordt gehouden! Ik begin ze steeds beter te begrijpen, die Friezen. De moedertaal die met de moedermelk mee komt, de tradities, de verhalen, de verbondenheid die daaruit ontstaat…het is een speciaal stukje Nederland.

Bemanning

Mijn gehele plan kantelde. Wat nou schippers…dit hier, wat zich onder mijn neus afspeelde, wat een fantastisch verhaal! Een nieuwe schipper, op zoek naar een complete bemanning. Trainen, zeilen, oefenen; alles om tijdens de SKS Skutsjesilen een team te zijn dat d’Halve Maen in de enkele cijfers zou moeten doen eindigen. Na uitgebreid overleg met Klaas en de bemanning stemde iedereen ermee in dat ik mocht gaan fotograferen tijdens het SKS skutsjesilen.

SKS Skutsjesilen

Zomer 2017; mijn eerste skutsjesilen-zomer. De dagen dat ik er niet bij kon zijn heb ik aan de tv en de app gekluisterd gezeten…Ik! Ik kijk nóoit naar sport op tv. Ik doe liever zelf mee of ik fotografeer liever, maar Studio Sport, Tour de France, tennis hier en tennis daar, al het voetbalgebeuren….het boeit me gewoon totaal niet. En nu was ik als een nieuwsjunkie aan het proberen iedere minuut bij te blijven van de laatste gebeurtenissen. Dat bruine zeil met dat witte halve maantje; het heeft twee weken lang mijn doen en laten beïnvloed.
De dagen dat ik er bij kon zijn waren fantastisch. Het team werd door familie en vrienden verzorgd op de volgboot; wanneer er niet gezeild werd lag het skutsje naast de volgboot. Ik zat er middenin. Was welkom op de volgboot. Kon alles van dichtbij volgen. Mocht mee tijdens het inzeilen. Meevaren naar de start in Eernerwoude. Heb echt, zoals mijn wens was, het teamgebeuren van binnenuit mogen meemaken. De spanning, de ontlading, mooi weer, afgrijselijk weer, alles. Geweldig.

Noorderlicht fotomanifestatie

Het resultaat van dit werk is tentoongesteld in een satellietlocatie van de Noorderlicht Fotomanifestatie.
Ik ben echter nog lang niet klaar. Het team groeit nog, er zijn wisselingen geweest, het is een proces dat voort blijft gaan en wat ik wil blijven volgen. Onze komende zomervakantie is om de SKS Skutsjesilen heen gepland, want ik wil het niet missen.
Ik ben Jolanda Kleij en ik vrees dat ik verslaafd ben.
Bruine zeilen, ruim sop, veel wind.
Wordt vervolgd.

 

Bestuursfoto’s studievereniging

By | blog | No Comments

Bestuursfoto’s Clio

Werken met studenten vind ik ontzettend leuk om te doen.
Tijdens mijn opleiding heb ik een serie gemaakt over de gemeenschappelijke “huiskamers” in studentenwoningen. Ik heb mij destijds kostelijk vermaakt en kwam  hilarische situaties tegen in de huizen waarin ik welkom was met mijn camera.

Het verzoek om het bestuur van studievereniging Clio te fotograferen heb ik dan ook direct geaccepteerd; leuk! De bestuursleden wisten wat voor foto’s ze wilden en met hun ideeën ben ik op zoek gegaan naar een locatie. Het werd een parkeergarage in centrum Groningen. Hoewel we tijdens de zomer de zon amper gezien hebben, scheen deze uitbundig tijdens de shoot. Dát was nou net even niet de bedoeling, helaas. De oorspronkelijke plannen konden we daardoor niet goed uitvoeren en we zijn een etage lager gezakt, de schaduw in. Superplek!  (Grappig; je hele leven lang kom je regelmatig in de betreffende parkeergarage, maar op zoek naar een plekje voor je auto is het je nooit opgevallen wat een geweldige fotolocatie dat is.)
Dat was de foto van Clio. Bestuur en fotograaf waren er blij mee en postten het op Facebook.

©Jolanda Kleij Fotografie

Bestuursfoto’s Esperia

Het wereldje is klein, daar in Groningen.
Al snel na het plaatsen van de foto van Clio, op Facebook, klopte de volgende studievereniging aan: Esperia.
Ja leuk; nog een keertje met studenten op pad!
Dit bestuur wilde de foto’s in de Hortus in Haren maken. Ik was er (hoewel geboren en getogen in Haren) nog nooit geweest, dus vond het geweldig om dat op de laatste mooie, warme en zonnige dag in de herfst te mogen meemaken. De kleuren waren prachtig, de tuin was prachtig; ik moet gauw terug om de rest van de Hortus te gaan bekijken (we bleven hangen in de Chinese tuin).
Dat was de foto van Esperia. Bestuur en fotograaf waren er blij mee en postten het op Facebook.

©Jolanda Kleij Fotografie

Waardering

Vandaag  lag er een brief in de brievenbus.
De inhoud verraste en ontroerde mij….ik was kennelijk niet de enige die zo genoten heeft.
Wat een ontzettend fijn om zulke feedback te krijgen en wat een ontzettend leuke manier om dat op deze wijze te uiten; bedankt Esperia!

©Jolanda Kleij Fotografie

 

Zwangerschapshoot voor een geboortekaartje

By | blog | No Comments

©Jolanda Kleij Fotografie

Zwangerschapsfotografie

Zwangerschapsfotografie is een tak van sport binnen de fotografie die ik niet echt op het oog had.
Via via kwam echter een verzoek binnen voor een zwangerschapshoot van een zwanger familielid en eigenlijk vond ik dat wel leuk; in mijn baan als anesthesiemedewerker heb ik regelmatig te maken met zwangeren die of een prik in hun rug willen hebben voor pijnbestrijding tijdens het bevallen of die uiteindelijk een keizersnede moeten ondergaan. Ik vind het fascinerend, het hele proces rond de komst van een baby. Gedurende mijn loopbaan heb ik ontelbare blije ouders en hun baby’s gefotografeerd op de operatiekamer, nooit wetende dat ik “later” professioneel fotograaf zou worden.
Met bovengenoemd verzoek kwam alles bij elkaar.

Geboortekaartje

Het aanstaande paar wilde graag foto’s hebben om te kunnen gebruiken voor het geboortekaartje.
Mams had het zwaar; ze was 36 weken zwanger en het waren hele warme dagen, dus de kan water met munt en citroen moest regelmatig bijgevuld worden. De ventilator maakte overuren. Ondanks dat hebben we een geweldig leuke shoot gehad, voor mij wederom een bevestiging dat portretfotografie echt mijn “ding” is. Nieuw inzicht: ook zwangerschapsfotografie vind ik prachtig om te mogen doen. Het is een vrij intieme manier van fotograferen en het feit dat ik dat vertrouwen kreeg van de aanstaande ouders heb ik erg gewaardeerd.

Family shoot in de schaapskooi

By | blog | No Comments

Family shoot

Of ik een paar foto’s wilde maken van de familie. Paps en mams zouden hun 30-jarige trouwdag vieren met een etentje en eigenlijk was dat zo’n zeldzaam moment dat de familie weer even bijeen was. En ja, ze kon zelf natuurlijk ook wel even wat foto’s maken, maar beide oma’s zouden er ook zijn en het zou zo leuk zijn als ze er dan allemaal op zouden staan. Nu het nog kan. Want oma’s worden steeds ouder en door de drukte van alledag zie je elkaar niet zo vaak.
Dat was de vraag van Wendy, moeder van 2 kleintjes en met haar man samen druk met hun bedrijf; de Mosterdmakerij in Eenrum.
Ik herken dat wel. Zelfs stond en sta ik ook altijd met de camera in handen en er zijn  dus amper familieportretten waar we echt allemaal op staan. Pas achteraf, als de kinderen inmiddels groot zijn, realiseer je je dat je TE LAAT bent…géen leuke gezinsportretten meer met die schattige kleintjes! De interactie tussen jou en de kinderen, het plezier met elkaar, onbetaalbaar! Wendy bedacht zich dat op tijd en schakelde mij in voor wat portretten.

Family shoot schaapskooi Balloo beetje spannend

Slecht weer scenario

Het etentje was gepland in Eext, het zou handig zijn de foto’s in de buurt te maken, voorafgaand aan het etentje. De weersverwachting beloofde niet veel soeps…wat te doen als het inderdaad heel hard zou regenen?
Ik vond een leuke locatie: de schaapskooi in Balloo. En we boften; op de dag van de shoot zouden de schapen om 16.00 uur terugkeren naar de schaapskooi, wat ten eerste natuurlijk een heel leuk gezicht zou zijn en ten tweede erg leuk voor de oudste dochter van Wendy….zij is 4 jaar en vond het eng en prachtig tegelijk. Haar papa is haar rots in de branding en met hem aan de hand durfde ze de schapen voorzichtig aan te raken. Ontzettend leuk om te zien en uiteraard geweldig om dat te kunnen fotograferen.
De shoot in de schaapskooi was hilarisch; tijdens het maken van de familiefoto vond een van de schapen dat bij oma op schoot klimmen de uitdaging van de dag was.
Een leuke locatie en een hele leuke familie: ik heb weer genoten!

 

Family shoot schaapskooi Balloo gek doen

 

 

 

Bewaren

Websitefotografie “Logopedie is leuk!”

By | blog | No Comments

Websitefotografie

Andrea Bakker had foto’s nodig voor haar website Logopedie Veendam.
Dit jaar is zij van start gegaan met haar logopediepraktijk in Veendam. Haar website was klaar, maar wat nog ontbrak waren foto’s van haar praktijk en illustratieve foto’s bij haar tekst.

Logopedie is leuk!

Dat was het stellige antwoord van Andrea op mijn vraag wat de communicatiedoelstelling van de door haar gevraagde websitefoto’s moest zijn.
Ze vindt het mooi en uitdagend om met kinderen te werken en zat tijdens ons kennismakingsgesprek vurig te betogen dat logopedie vooral leuk is. Spelenderwijs laat zij de kinderen mondspier oefeningen doen en door middel van spelletjes helpt ze kinderen met spraakproblemen. Er zijn verschillende soorten spraakproblemen en voor iedere oefening heeft ze een spelmethode om het kind daarbij te helpen.

Jolanda Kleij Fotografie Portret profielfoto logopediste Andrea Bakker in Veendam

De fotografie

Andrea had een aantal kinderen en hun ouders bereid gevonden om hun behandeling te laten fotograferen.
Gelukkig was iedereen heel gauw gewend aan mij en mijn camera en werd er druk geoefend. Zelf was ik niet zo bekend met logopedie en vond het daarom erg leuk om te zien hoe zij, inderdaad spelenderwijs en met groot plezier, allerhande oefeningen met de kinderen deed. Ondertussen hadden de kinderen het gevoel lekker te mogen komen spelen bij Andrea, dus haar opzet is geslaagd.
Ik hoop dat velen de weg naar haar mooie praktijk zullen vinden en wens haar veel succes!

 

 

 

Eindelijk van start

By | blog | No Comments

Eindelijk van start

Hoezo eindelijk van start?

Omdat ik mijn website opnieuw ingericht heb. Destijds, toen ik dit in 2015 lanceerde, was het vooral een website voor mijn Fotoacademie studie: de examinatoren keken vooraf even wat ze van ons examenkandidaten konden verwachten, voor ze ons aan de tand gingen voelen tijdens het examen.
Na het behalen van het diploma heb ik een tijd totaal geen idee gehad wat ik nu precies wilde in de fotografie. Ik heb mij toen vooral bezig gehouden met zaken die tijdens de vier studiejaren gruwelijk verwaarloosd waren. Tijdens al dat “opruimen” kreeg ik weer lucht en ruimte in mijn hoofd en ben ik bijna een jaar geleden met Janet Vermist begonnen met Kleij & Vermist Fotografie. Inmiddels hebben we veel gedaan samen en draait dat nu lekker. Nu is het tijd voor Jolanda Kleij Fotografie.

Websitewetenschap

Inmiddels heb ik twee keer de Digitale Werkplaats van Google bezocht om te leren over vindbaarheid, SEO’s, metatags, permalinks en al dat soort kreten die gerelateerd zijn aan het hebben van een website. Daarnaast  luister ik veel naar webinars en lees ik over onlinemarketing. Kortom; als ik dacht dat ik uitgeleerd was na het behalen van het diploma, hahahaha; volgens mij begint het nu pas!

Kom maar op!

Ik wil je graag laten weten dat ik er klaar voor ben. Kom maar op met al die leuke fotografie opdrachten! Websitefotografie, portretfotografie, bedrijfsfotografie…ik heb er zin in en kijk uit naar ons contact!